Bagaimanakah untuk menyemak jika peranti Android saya menyokong eSIM?

Sama ada peranti serasi dengan eSIM bergantung pada sama ada pengeluar menyertakan eSIM dalam peranti mereka. Itulah sebabnya kami mempunyai senarai peranti yang serasi eSIM untuk semakan mudah.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes apabila peranti tidak menyokong teknologi eSIM, walaupun jika ia disenaraikan sebagai berkeupayaan eSIM. 

Android ialah satu sistem pengendalian sumber terbuka, itu bermaksud mana-mana pengilang atau pembekal peranti mudah alih boleh menyesuaikannya. Dalam sesetengah negara dan wilayah, mungkin terdapat model yang dikeluarkan tanpa kebolehan eSIM. Atau pembekal yang anda beli peranti daripada mereka mungkin tidak mempunyai ciri eSIM yang didayakan.

Ikut langkah di bawah untuk menyemak jika peranti Android anda menyokong teknologi eSIM. Sila ingat bahawa langkah ini mungkin digunakan atau tidak digunakan pada peranti anda. Cara yang terbaik untuk mengesahkan kebolehan eSIM anda masih melalui pengilang, vendor atau pembekal utama peranti anda.

Untuk peranti Samsung Galaxy:

 1. BUKA aplikasi Seting, kemudian KETIK Sambungan.
 2. KETIK Pengurus SIM.
 3. Jika Tambah eSIM tersedia, peranti anda berkemungkinan menyokong eSIM.

Ingat untuk menghubungi pembekal atau pengeluar peranti anda untuk mengesahkan sama ada langkah di atas boleh dilakukan untuk peranti anda.  

Untuk peranti Google Pixel:

 1. BUKA aplikasi Seting, kemudian KETIK Rangkaian & Internet.
 2. KETIK tanda + di sebelah SIM.
 • Jika Sambungan ke halaman rangkaian mudah alih mempunyai pilihan "Sebaliknya, muat turun SIM?", peranti anda berkeupayaan eSIM.

Ingat untuk menghubungi pembekal atau pengeluar peranti anda untuk mengesahkan sama ada langkah di atas boleh dilakukan untuk peranti anda.  

Untuk peranti Android lain:

 1. DAIL *#06# dan tekan butang panggilan.
 2. Jika peranti anda serasi eSIM, anda sepatutnya dapat melihat nombor pengenalan unik (EID) eSIM peranti anda. 

 

Peranti anda juga mesti dikunci pembawa untuk menggunakan eSIM. Ini membolehkan anda untuk menggunakan berbilang SIM dan/atau eSIM daripada pembekal yang berbeza. Ikut langkah ini untuk menyemak jika peranti Android anda dibuka kunci. 

 1. Keluarkan kad SIM telefon anda.
 2. Gantikan kad SIM dengan kad SIM lain daripada pembekal yang berbeza. 
 3. Sekarang anda boleh nampak nama pembekal telah berubah di bahagian atas skrin utama anda.
 4. Sekarang dail panggilan.

Jika panggilan disambungkan, telefon anda dibuka kunci. Jika anda tidak boleh membuat panggilan sekarang, telefon anda dikunci kepada pembekal pertama. Pada masa ini, anda juga mungkin perasan pada skrin yang menyatakan bahawa telefon dikunci.

Ingat untuk menyemak dengan pengilang, vendor atau pembekal utama peranti anda untuk mengesahkan kebolehan eSIM, jika anda masih tidak pasti. 

Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan malu untuk menghubungi pasukan sokongan kami dan kami gembira untuk membantu!

Soalan berkaitan

Tajuk lain

Masih perlukan bantuan?

Hubungi kami dan pasukan sokongan pelanggan kami akan menghubungi anda dengan cepat.
Hantar mesej kepada kami
Hak cipta Airalo © 2021
 • x