Како да проверам дали мојот уред со Android поддржува eSIM-картички?

Дали уредот е компатибилен со eSIM зависи од тоа дали производителот вклучува eSIM-картички во своите уреди. Затоа имаме список на уреди компатибилни со eSIM за лесна проверка.

Сепак, има некои случаи кога уредот не поддржува технологија за eSIM, дури и ако е наведен како компатибилен со eSIM. 

Android е оперативен систем со отворен код, што значи дека секој производител на мобилни уреди или оператор може да го приспособи. Во некои земји и региони може да има модели пуштени во продажба што не се компатибилни со eSIM. Можно е и операторот од кој го купивте уредот да ја нема овозможено функцијата за eSIM.

Следете ги чекорите подолу за да проверите дали вашиот уред со Android поддржува технологија за eSIM. Имајте предвид дека чекорите може, но не мора да се применливи на вашиот уред. Најдобар начин да ја потврдите компатибилноста со eSIM сепак е преку производителот на уредот, продавачот или примарниот оператор.

За уреди Samsung Galaxy:

 1. ОТВОРЕТЕ ја апликацијата Поставки, потоа ДОПРЕТЕ Врски.
 2. ДОПРЕТЕ Управник со SIM.
 3. Ако е достапна опцијата Додајте eSIM-картичка, тогаш вашиот уред веројатно поддржува eSIM-картички.

Не заборавајте да контактирате со вашиот оператор или производителот на уредот за да потврдите дали горенаведените чекори се можни за вашиот уред.

 

За уреди Google Pixel:

 1. ОТВОРЕТЕ ја апликацијата Поставки, потоа ДОПРЕТЕ Мрежа и интернет.
 2. ДОПРЕТЕ на знакот + до SIM-картичките.
 • Ако страницата „Поврзи се со мобилна мрежа“ има опција „Наместо тоа, да се преземе SIM-картичка?“, тогаш вашиот уред е компатибилен со eSIM.

Не заборавајте да контактирате со вашиот оператор или производителот на уредот за да потврдите дали горенаведените чекори се можни за вашиот уред.

 

За уреди Google Pixel:

 1. БИРАЈТЕ *#06# и притиснете го копчето за повикување.
 2. Ако вашиот уред е компатибилен со eSIM, треба да може да го видите единствениот идентификациски број на eSIM (EID) на вашиот уред. 

 

Исто така, вашиот уред мора да е отклучен за секој оператор за да користите eSIM. Ова ви овозможува да користите повеќе SIM-картички и/или eSIM-картички од различни оператори. Следете ги овие чекори за да проверите дали вашиот уред со Android е отклучен. 

 1. Отстранете ја SIM-картичката од телефонот.
 2. Заменете ја SIM-картичката со друга SIM-картичка од друг оператор. 
 3. Сега може да видите дека името на операторот најгоре на почетниот екран е променето.
 4. Сега бирајте некој број.

Ако повикот се поврзе, вашиот телефон е отклучен. Ако не може да остварите повик, телефонот е заклучен од првиот оператор. Во овој случај, можеби ќе видите и известување на екранот дека телефонот е заклучен.

Не заборавајте да проверите кај производителот на уредот, продавачот или примарниот оператор за да ја потврдите компатибилноста со eSIM ако сè уште не сте сигурни. 

Ако имате какви било прашања, слободно контактирајте со нашиот тим за поддршка и ние со задоволство ќе ви помогнеме.

Поврзани прашања

Други теми

Сѐ уште ви треба помош?

Reach out to us and our customer support team will get back to you in a jiffy.
Испратете ни порака
Авторски права Airalo © 2024