Вашиот комплетен водич за начинот на функционирање на меѓународните eSIM-картички

If you’re looking to stay connected but don't want to fuss with a physical SIM card, look no further. eSIM-картичките ви нудат можности за глобално патување без хардвер.

eSIM-картичката е брзо, едноставно решение за пристап до мобилен интернет по потреба, без разлика дали сте во странство или не може да пристапите до физичка SIM-картичка. Со eSIM, може да купите план за мобилен интернет преку апликацијата Airalo и да употребите QR-код, рачно да ја преземете или директно да ја инсталирате на вашиот уред компатибилен со eSIM.

Толку е едноставно, но дали нешто некогаш било толку едноставно, особено при меѓународни патувања?

Ве разбираме. Паметните телефони со поддршка за eSIM постојат само неколку години. Ако сакате да дознаете како функционира вашата меѓународна eSIM-картичка, вие сте на вистинското место. Подетално ја разгледуваме оваа фантастична нова технологија за да ви ја објасниме малку подобро.

Што е тоа eSIM-картичка за меѓународно патување?

Ако сте ги разгледувале опциите за телефонски услуги за вашето следно патување во странство, веројатно сте забележале дека тие се ограничени. Многу оператори наплаќаат високи меѓународни тарифи (или нудат бесплатен глобален мобилен интернет со застарена брзина од 2G). Можеби сте размислувале да го заобиколите ова со едноставно поврзување на точка на пристап на Wi-Fi мрежа, но тоа носи свои безбедносни ризици, а да не спомнуваме и дека Wi-Fi мрежата не е секогаш и секаде достапна.

Меѓутоа, ако користите релативно нов телефон, можеби имате подобра опција: eSIM.

eSIM-картичката или „вградениот модул за идентитет на претплатник“ е чип што е вграден во колото на вашиот телефон. Ја заменува традиционалната SIM-картичка потпирајќи се на софтвер за испорака на услуги за мобилен интернет до вашиот телефон.

Бидејќи eSIM-картичките се базирани на софтвер, може брзо и често да сменувате оператори или планови наместо услугата да ви биде трајно вградена во хардверот на SIM-картичка. Одете во продавница за планови за мобилен интернет за eSIM-картички, како што е Airalo и изберете пакет што ги задоволува вашите потреби во текот на патувањето, без разлика дали е кратко или долго.

eSIM-картичката е особено корисна за меѓународно патување бидејќи не бара отстранување на вашата SIM-картичка. Додека патувате, вашата примарна SIM-картичка ќе биде оневозможена (освен ако не ја користите во режим на подготвеност со двојна SIM-картичка). Може веднаш да продолжите со користење на вашата примарна SIM-картичка кога ќе се вратите дома. Еве практичен список на паметни телефони и други уреди коишто се компатибилни со eSIM.

 

Како функционира меѓународната eSIM-картичка?

eSIM-картичката е едноставно решение за добивање меѓународен мобилен интернет без прекумерните надоместоци што ги наплаќаат некои оператори и без проблемите околу наоѓањето физичка SIM-картичка на вашата дестинација. Наместо да купувате физичка SIM-картичка за да ја замените вашата редовна SIM-картичка, плаќате за план за мобилен интернет преку апликација како што е Airalo. Потоа, следите неколку едноставни чекори за да го активирате планот за мобилен интернет на вашиот телефон.

eSIM-картичката се поврзува со локални оператори и предаватели што нудат припејд планови за eSIM. Операторите веќе ги нудат плановите, а Airalo само ги става сите на едно погодно место за да ги откриете.

Од друга страна, eSIM-картичката е исто како да имате локална SIM-картичка, со таа разлика што сè уште ќе го користите вашиот редовен број (ако имате овозможено „Двојна подготвеност за двојна SIM-картичка“ – повеќето уреди со eSIM имаат). Ако немате технологија за двојна SIM-картичка, вашиот телефон ќе функционира како уред само за мобилен интернет, но сепак ќе може да испраќате пораки или да упатувате повици преку услугите како што се WhatsApp или Telegram.

Зошто меѓународната eSIM-картичка е подобра од локалната SIM-картичка?

Локалните SIM-картички се една од најпопуларните опции за патниците кога патуваат во странство. Сепак, тие не се единствената опција за која патниците се заинтересирани. Според анкетата од 2019 година, 60 проценти од потрошувачите би се одлучиле за услуга со eSIM доколку им е достапна.

Меѓународната eSIM-картичка има неколку истакнати предности во однос на локалната SIM-картичка. Тие вклучуваат:

  • Планови за мобилен интернет за региони наместо за конкретни земји: ако патувате на повеќе дестинации во странство, ќе треба да купувате нова SIM-картичка секогаш кога ќе стигнете во друга земја. Спротивно на тоа, регионалниот план за мобилен интернет за eSIM ќе ви овозможи да уживате во услугата во текот на целото патување.
  • Јасно претставени локални планови по локални цени: продавницата за eSIM-картички, како што е Airalo, ви прикажува што добивате и колку чини. Тоа може да не е случај кога купувате лично, дури и ако комуницирате со овластен застапник на аеродромот.
  • Способност да се купат планови за мобилен интернет однапред: наместо да се нервирате и телефонската услуга да стане ваш приоритет кога ќе слезете од авионот, може да го активирате вашиот план за мобилен интернет за eSIM на телефонот и толку.
  • Повеќе планови за eSIM складирани на еден телефон: повеќето уреди ви овозможуваат да складирате повеќе планови за мобилен интернет за eSIM на еден уред. Тоа е многу полесно отколку да водите сметка за неколку физички SIM-картички.
  • Флексибилни планови за денови, седмици или месеци според потребата: многу локални припејд SIM-картички бараат од вас да платите за целомесечна услуга. Меѓутоа, така можеби ќе платите повеќе ако ви треба услуга само за неколку дена или седмици. Спротивно на тоа, плановите за мобилен интернет за eSIM се флексибилни и може да ја купите точната количина на мобилен интернет или времетраење што ви се потребни.

Продолжете да шетате со меѓународна eSIM-картичка

Сега кога знаете како функционира меѓународната eSIM-картичка, имате уште една алатка на располагање следниот пат кога ќе патувате. eSIM-картичката ве ослободува од главоболки, нестабилни врски или превисоки сметки кога станува збор за мобилниот интернет. Поврзувањето никогаш не било толку лесно, со над 200 земји и региони достапни во продавницата на Airalo.

Дали го планирате вашето следно големо патување? Одете во продавницата на Airalo овде и разгледајте ги можностите што ве очекуваат.


Дали сте спремни да ги пробате eSIM-картичките и да го промените начинот на кој останувате поврзани?

Преземете ја апликацијата Airalo за да купувате eSIM-картички, да управувате со нив и да ги надополнувате секогаш и секаде!

Airalo | Download mobile app
Airalo | Use your Free Credit

Искористете го бесплатниот кредит.

Може да заработите кредити од 3 USD Airmoney ако го споделите кодот за препорака со пријателите.