Комплетен водич за меѓународни SIM-картички за уреди iPhone

Од претставувањето на оригиналниот iPhone во 2007 година, Apple е еден од петте најдобри оператори за паметни телефони во светот. На крајот на 2020 година, Apple имаше 13,9 проценти од уделот на глобалниот пазар на паметни телефони. Тоа е едно од шест лица низ целиот свет.

Иако е сосема безбедно да го носите вашиот iPhone со себе на вашите патувања (под услов да направите неколку работи однапред), не е секогаш очигледно дека имате и други опции за добивање услуга во странство.

Една од тие опции е меѓународна SIM-картичка. (Не, ова не значи локална SIM-картичка!) 

Еве детален преглед на меѓународните SIM-картички за уредите iPhone, вклучително и што се тие и како може да ви помогнат да останете поврзани секаде каде што одите.

Што е тоа меѓународна SIM-картичка?

Без оглед што многу оператори би сакале луѓето да веруваат во тоа, мобилниот интернет сепак не застанува на меѓународните граници. Инфраструктурата на операторот можеби застанува, но и тоа станува сѐ помалку и помалку вистинито со напредокот на мобилната технологија. 

Но, што ако би можеле да пристапите до мобилен интернет на меѓународно ниво со една SIM-картичка, без високите трошоци за роаминг што операторите сакаат да ги додаваат на вашата сметка?

Се чини дека можете.

Меѓународната SIM-картичка припаѓа на класа на SIM-картички што функционираат секаде каде што постои мобилен интернет. Тоа е една картичка, сметка, пакет со мобилен интернет и телефонски број. Некои примери вклучуваат:

Меѓународните SIM-картички се една од претпочитаните опции на луѓето коишто често патуваат во странство, главно кога нивните патувања не се ограничени на одреден регион или континент. 

Предностите на меѓународната SIM-картичка

Меѓународните SIM-картички имаат многу предности во однос на другите решенија за мобилен интернет додека патувате. Покрај тоа што ја кондензираат мобилната услуга за повеќе земји во една картичка, тие исто така:

  • Обезбедуваат подобра покриеност: меѓународните SIM-картички се идеални за патување. Тие обично обезбедуваат подобра покриеност од меѓународниот роаминг или од локалните SIM-картички.
  • Имаат многу подобри тарифи од меѓународниот роаминг: сметката поврзана со меѓународна SIM-картичка честопати е слична со вашата сметка дома.
  • Користат само еден јазик: нема непотребно губење време со интерфејсите на странски јазици за да откриете што точно содржи пакетот.
  • Со нив може да се управува онлајн: повеќето услуги обезбедуваат еден портал за сè.

Која е разликата помеѓу eSIM-картичка, локална SIM-картичка и меѓународна SIM-картичка за уредите iPhone?

Меѓународните SIM-картички се помалку позната, но практична опција за патниците, а нивниот донекаде генерички термин сѐ уште е збунувачки. (Ако пребарувате „меѓународни SIM-картички за iPhone“ на Google, можеби ќе добиете совети за користење на вашиот iPhone во странство, на пример.)

Еве еден краток преглед на разликите помеѓу меѓународните eSIM-картички, локалните SIM-картички и меѓународните SIM-картички за уредите iPhone.

1. Тоа сепак е физичка картичка што треба да ја купите пред да патувате

За разлика од Discover Global eSIM, меѓународната SIM-картичка е физичка картичка. Тоа значи дека ќе треба да ја купите и активирате пред да тргнете на вашето патување.

Имајте предвид дека испораката може да потрае најмалку една седмица и оставете си доволно време за справување со какви било ситуации што може да се појават при нејзиното активирање.

Исто така, проверете дали вашиот iPhone е отклучен. Меѓународните SIM-картички нема да работат на заклучен телефон исто како другите SIM-картички од трети страни.

2. Изборот е однапред даден и нема опции за одредени земји

Меѓународните SIM-картички се оптимален избор за патниците коишто посетуваат многу земји низ целиот свет. Имаат за цел да ја отстранат нервозата поради барањето локална SIM-картичка на секоја нова дестинација или проблемите од справувањето со домашен оператор којшто сака да ви наплати за користењето мобилен интернет во странство. На пример, Discover Global eSIM од Airalo покрива стотици земји за да може да искусите поврзување без граници.

Тие се идеални за луѓето коишто се дел од бродски екипаж или за деловните патници коишто патуваат од една до друга меѓународна канцеларија.

Меѓутоа, ако планирате да посетите само една земја или регион, купувањето глобална SIM-картичка можеби е претерано. Размислете дали со меѓународна SIM-картичка ќе треба да платите за услуга што не ви е потребна. Во тој случај, eSIM за конкретна земја или регионална eSIM може да бидат подобар избор.

3. Може да користите меѓународна SIM-картичка со eSIM-картичка

Ако имате iPhone XR или понова верзија, вашиот телефон поддржува eSIM. Тоа значи дека може да правите уште една работа со вашата меѓународна SIM-картичка – да ја користите во тандем со eSIM-картичка.

Пакет со мобилен интернет за eSIM може да го надополни вашиот мобилен интернет ако поминувате одредено време во конкретна област. Тоа може да ви помогне да избегнете трошење на интернетот преку роаминг на вашата SIM-картичка, а притоа да ви овозможи пристап до мобилен интернет по локални тарифи.

Исто така, бидејќи повеќето меѓународни SIM-картички ќе ви дадат телефонски број, сѐ уште ќе може да упатувате повици или да праќате пораки со тој број додека патувате. А ако не ви треба меѓународната SIM-картичка некое време, линиите на вашиот iPhone лесно се вклучуваат и исклучуваат.

Еве уште неколку трикови за користење eSIM на iPhone.

Размислувате да користите меѓународни SIM-картички за уредите iPhone? Купете Global eSIM

Сосема е можно да се користат меѓународни SIM-картички со уредите iPhone. Меѓународната SIM-картичка може да биде практична, исплатлива опција во зависност од вашите планови за патување. Меѓутоа, сè уште има предизвици поврзани со физичките SIM-картички и патувањето во странство. Од потребата да ја отстраните моменталната SIM-картичка до потребата меѓународната SIM-картичка да ви биде доставена навреме, има многу работи со коишто треба да се справите.

Global eSIM е многу полесен избор. Купете Global eSIM од Airalo и останете поврзани секогаш и секаде. Навистина, како може да не ви се допаѓа ова?


Дали сте спремни да ги пробате eSIM-картичките и да го промените начинот на кој останувате поврзани?

Преземете ја апликацијата Airalo за да купувате eSIM-картички, да управувате со нив и да ги надополнувате секогаш и секаде!

Airalo | Download mobile app
Airalo | Use your Free Credit

Искористете го бесплатниот кредит.

Може да заработите USD $3.00 Airmoney ако го споделите кодот за препорака со пријателите.